Dat je van corona ziek wordt is bekend, maar wist je dat er ook een strafblad van kunt oplopen? Daarmee draag je COVID-19 zomaar vijf jaar met je mee, zelfs als er een vaccin is. En groepsimmuniteit helpt ook niet.

De BOA’s in ons land zorgen voor handhaving van de coronamaatregelen. Een belangrijke taak, maar geen leuke lijkt me zo. Want een boete van €400 p.p. uitschrijven voor 4 mensen die op anderhalve meter afstand van elkaar een gebakje eten, moet ook de BOA pijn doen. Dat gebakje en die boete vallen bovendien extra zwaar op de maag omdat er nog een strafbladaantekening aan vastzit. Waardoor je de komende vijf jaar bij sollicitaties een probleem hebt met het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bijvoorbeeld voor een baan in de zorg of het onderwijs…. Hoe bizar; juist de sectoren waar we al een tekort hebben! Minderjarigen hebben mazzel; voor boetes onder de 100 euro geldt die aantekening niet en blijft je strafblad schoon.

Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het zorgt er bovendien voor dat BOA’s worden gezien als Buitensporig Overdreven Aanpakkers. Dat helpt hen ook niet. Handhaven prima, maar schrap die aantekening. Laten we corona niet langer in ons leven houden dan nodig is.